La pedra d'en Josep Tarrés


Sembla que la idea va ser de l'arquitecte Bosch, el pare dels arquitectes Bosch gironins. S'acabava de derruir el barri tardo-medieval - rònec i miserable - que existia al mig del que ara és l'Avinguda Pompeu Fabra, que uneix la Gran Via amb la Plaça de Catalunya. L'associació de col·legis professionals gironins, comandats pel d'arquitectes, va proposar la construcció d'un edifici corporatiu que havia d'unir les dues bandes del nou vial, dibuixant dues places, comunicades per tres arcs, un pel tràfic  i els altres dos peatonals. Era l'any 1967.
Hi ha aquest testimoni gràfic ben poc sòlid de l'acte de col·locació de la primera pedra de l'edifici. Un canonge enviat pel bisbe beneïa el moment. Presidia l'alcalde Bonet.
Llavors va aparèixer en Tarrés, en Josep Tarrés, el poeta. Segons ell recorda - sempre són bonics els records d'en Josep - en passar per la plaça de Catalunya  havia tallar unes branques florides de baladre. Duia el ram a la mà. Aquell ram va ser el seu passaport per travessar el grup d'autoritats i arribar a primera fila. El no recorda haver dit res, però les cròniques parlen d'un al·legat contra l'edifici que es projectava. És clar que les cròniques diuen que va ser detingut unes hores, mentre que ell recorda que va fugir, aprofitant l'enrenou,  i se'n va anar a París.
Jo volia que en Josep m'expliqués qui hi havia darrera el seu acte simbòlic, que tingué tanta transcendència: l'edifici no es va construir. Però el només m'explica que n'havien parlat amb els amics de l'Arc, ens germans Baró, el mateix Lluís... potser els que anaven a passar l'estona a la seva barraca de Sant Daniel. El cas - diu - és que ens vam conjurar el dia abans, però a l'hora de la veritat no va venir ningú. Em van deixar sol.
Els diaris de mitja Espanya, especialment els del nord, en van parlar molt del seu gest. A los Sitios va merèixer una petita nota.
Per cert, sembla que no va estimbar la pedra d'un cop de peu, con està escrit. El dia abans havia anat a visitar les obres i s'havia informat del mecanisme que havia de fer baixar la pedra. Es limità a accionar-lo.
Un gest per a la història de Girona.

Torna al bloc de Pius Pujades

Comentarios

Entradas populares de este blog

Els Lladó de can Pip, o a l’inrevés

Poemes a Metimna